היום חל יום חיות הבר העולמי המוקדש לראשונה לחיות ימיות. שמורות טבע ימיות, המוקמות כדי להגן על חיות ימיות ובתי הגידול שלהן, נעשות יותר ויותר שכיחות בשנים האחרונות. עם זאת, הן מגנות על פחות מעשירית משטחי האוקיינוסים.
היום חל יום חיות הבר העולמי - World Wildlife Day ביוזמת האו"ם וארגון CITES (הפועל נגד סחר בלתי חוקי בבעלי חיים וצמחי בר). השנה מוקדש היום הזה לראשונה לחיים מתחת למים [1] - ולכן מוקדש פוסט זה לשמורות טבע ימיות.
בשביל מה בכלל צריך שמורות טבע בים? האוקיינוסים חשופים לזיהומים, החמצה, הרס בתי גידול וניצול יתר של משאבים. למעשה, אין אף אזור באוקיינוס כולו שאינו מושפע בדרך זו או אחרת מבני אדם ומעל שליש משטח הים חשוף להשפעה שלילית חזקה של פעילויות אנושיות רבות [2].
אחד הכלים הנפוצים כיום לשימור אזורים ימיים הוא הקמת שמורות טבע ימיות. שמורות טבע ימיות הינן אזורים מוגדרים אשר נועדו לשמר מערכות אקולוגיות ימיות, מגוון ביולוגי, בתי גידול ומינים. אך שמירת טבע אינה הנתון היחיד במשוואה - השמורות מיועדות בחלקן גם כמענה לצרכים חברתיים וכלכליים, כגון הבטחת מקור הכנסה (דייג או תיירות) או הפחתת הסיכון לאסונות טבע [3].
כיום, רק כ-7.5% משטחי האוקיינוסים נכללים תחת ההגדרה של שמורת טבע [4], רק כמחצית לעומת שטח שמורות הטבע על היבשה (כ-15% מכלל שטח היבשה). בכך עדיין לא הושגה המטרה שהוגדרה על ידי הועידה למגוון ביולוגי: להגן על 10% מבתי הגידול הימיים עד סוף שנת 2019 [5].
עם זאת, המודעות לשמירת הטבע הימי גדלה באופן משמעותי בשנים האחרונות. כיום ישנן יותר מ-14,500 שמורות טבע ימיות המגנות על שטח כולל של יותר מ-27 מיליון קילומטרים מרובעים [4]. שמונה מיליון מתוכם נוספו בשנתיים האחרונות בלבד [6]. לדוגמא, שמורת הטבע הימית "ים רוס" (Ross Sea) הממוקמת באנטארקטיקה, כוללת יותר משני מיליון קילומטרים מרובעים לבדה. גם גודלה של שמורת הטבע "מרהאה מואנה" (Marae Moana) באוקיינוס השקט הוא כמעט שני מיליון קילומטרים מרובעים. למעשה, כשבוחנים את 20 שמורות הטבע הימיות הגדולות ביותר בעולם, הן מהוות יחד כ-70% מכלל שטח שמורות הטבע הימיות העולמי [4].
מרבית שמורות הטבע שהוקמו עד היום מנוהלות בשטחי המים הטריטוריאליים של המדינות אליהן שייכות או בשטחיהן מעבר לים (למשל אזורים ימיים תחת ריבונותה של בריטניה שאינם נמצאים באירופה). בין המדינות המובילות בתחום: ארה"ב (לדוגמא, השמורה הימית בהוואי), צרפת ואוסטרליה. ישנן גם שמורות טבע הנמצאות במים בינלאומיים המנוהלות על ידי ועדות בינלאומיות (OSPAR באירופה או CCAMLR באנטארקטיקה), אך מגנות על אחוז בודד מסך שטחי הים הפתוח [4].
האם שמורות טבע ימיות עושות את העבודה שלשמה נועדו? כפי שכתבנו בעבר, קיומן של שמורות טבע על הנייר לא בהכרח מבטיח שימור טבע.
שמורות טבע ימיות השמות את שימור הטבע כערך עליון ולא מאפשרות פעילות אנושית בהחלט מסייעות לשמירת מגוון ביולוגי או שיקומו. לעומתן, שמורות טבע ימיות המוגנות חלקית - ששכיחותן גבוהה יותר - מתירות פעילות אנושית מבוקרת ויעילותן פחותה ותלויה בגורמים שונים, כגון: אילו פעילויות אנושיות מותרות בשטחה, כמה שטח מתוכה מוקדש בקנאות לשימור טבע, גודלה, גילה והכי חשוב - אסדרה (רגולציה) ואכיפה [7].
בנוסף, רוב שמורות הטבע הימיות אינן מנוהלות כראוי. יותר מ-40% מהמדינות האחראיות על שמורות הטבע הימיות אינן בודקות האם מתנהלת השמורה ביעילות כדי להשיג את מטרותיה. רק 16% מהמדינות עוקבות אחר ניהול השמורות שלהן ומוודאות שלפחות 60% ממטרותיהן הושגו [6].
"הרשימה הירוקה", יוזמה חדשה של IUCN (האיגוד העולמי לשמירת הטבע) מנסה להתמודד עם בעיה זו. זוהי רשימה הכוללת שמורות טבע המנוהלות היטב ומשיגות את מטרות השימור שלהן. על מנת להיכלל ברשימה היוקרתית, יש לענות על ארבע דרישות: מנהל תקין, תכנון נבון, ניהול יעיל והשגת תוצאות שימור. פרויקט הרשימה הירוקה מנסה לעודד שמורות, הן ביבשה והן בים, לעמוד בסטנדרטים בינלאומיים כדי לממש את מטרות הקמת השמורה לטווח הארוך [4,6,8].
כרגע ישנן 13 שמורות טבע ימיות ברשימה הירוקה ורובן נפרשות על שטח קטן יחסית [4]. מדובר כמובן רק בטיפה בים. מצד שני, המודעות לערכי שמירת טבע כמו גם לשימוש בר-קיימא במשאבי טבע במגמת עלייה. הגידול המשמעותי של שמורות הטבע הימיות והדרבון לניהול נבון יכול אולי בכל זאת להציע מעט אופטימיות לחיות הבר החיות ברחבי האוקיינוסים.
לקריאה נוחה, בצירוף מקורות, קישור בתגובה הראשונה.
- יום חיות הבר העולמי 2019 – United Nations Development Programme
- Halpern et al. 2008. A Global Map of Human Impact on Marine Ecosystems
- דוח של WWF מ-2015 על שמורות טבע ימיות
- מאגר מידע של שמורות טבע ימיות - UNEP-WCMC and IUCN 2019
- מטרות לפיתוח בר-קיימא (Aichi Biodiversity Targets) - הועידה למגוון ביולוגי
- דוח Protected Planet 2018
- Zupan et al. 2018. Marine partially protected areas: drivers of ecological effectiveness
- הרשימה הירוקה של IUCN
קריאה נוספת:
על סחר בלתי חוקי בבעלי חיים ובצמחים - מדע גדול בקטנה
על שמורת הטבע Papahānaumokuākea בהוואי - מדע גדול בקטנה
על שמורות "נייר" - מדע גדול בקטנה