השפירית סַיָּרָן נוֹדֵד נמצאת בנדידה מרשימה בישראל. נתקלתם בשפירית? תעדו ותרמו למדע!
עוד לא הפסקנו להתרגש מנדידת הפרפרים (שעדיין בעיצומה), וכבר מתרחשת נדידה מרשימה נוספת - נדידת שפיריות הענק. המוני שפיריות מהמין סַיָּרָן נוֹדֵד (Hemianax ephippiger) חולפות בימים אלו בשמי ישראל. הסיירן הנודד היא שפירית מרשימה בגודלה, ואורכה עד 7 סנטימטרים. שפיריות אלו מעוטרות בכתם כחול בוהק בקדמת הבטן, שבולט בעיקר בזכרים.
שפיריות אלו נפוצות ביבשת אפריקה, במזרח התיכון, במרכז אסיה ובתת היבשת ההודית. בחודשי האביב הן נודדות צפונה ומגיעות לדרום אירופה. לעיתים הן אף מגיעות לצפון אירופה בנדידתן - ונצפות באיזורים צפוניים כמו האי הבריטי, ואפילו איי פארו ואיסלנד. הן חוצות בנדידתן מכשולים גדולים - כמו מדבר סהרה והים התיכון.
לשפירית גלגול חסר: שפיריות מטילות את ביציהן במים, שם הדרגות הצעירות (הנימפות) מתפתחות, וטורפות בעלי חיים מימיים קטנים. הנימפות יוצאות מהמים, מתנשלות ומהן מגיחות השפיריות המכונפות שכולנו מכירים. השפיריות הבוגרות טורפות חרקים מעופפים שונים, ולעיתים אף את בנות-מינן. הן אינן מזיקות או מסוכנות לאדם בשום צורה.
המסלולים של נדידת השפיריות עדיין לא נחקרו במלואם, וכאן אתם נכנסים לתמונה. צילמתם את השפיריות הנודדות? העלו את התצלום לתגובות לפוסט שפורסם בדף הפייסבוק, עם המיקום והתאריך בו צולמו.
לתצפיות שלכם אלו ערך מדעי רב. החוקר ד"ר ערן לוין מאוניברסיטת תל אביב יעזר בהן לתעד את הנדידה.
בתמונה למעלה: סיירן זכר, צילם דן נדיב
סיירן נקבה, צילם: מתן גרוס
לקריאה נוספת:
נדידת הפרפר - מדע גדול בקטנה