Logo
  • ראשי
  • תחומי עניין
  • פודקאסט מדברימדע
  • סדרות
  • קצת עלינו
  • צוות העמותה
  • צרו קשר
  • EN
  • ראשי
  • תחומי עניין
  • פודקאסט מדברימדע
  • סדרות
  • קצת עלינו
  • צוות העמותה
  • צרו קשר
  • EN

ציפורים שרות בשקט

19/11/2020



מאת: עופרי איתן

שנת 2020 סיפקה לחוקרים הצצה חסרת תקדים להשפעות של האדם על בעלי החיים. חוקרים ניצלו את ימי הסגר והקליטו שירת ציפורים באזורים עירוניים וכפריים. הם גילו כי במהלך תקופת סגרי קורונה, ציפורים שרו חלש יותר, עם מנעד קולי רחב יותר והשירה שלהם נישאה למרחקים ארוכים יותר מאשר בתקופות קודמות.

מה היה קורה לחיות הבר אילו האדם היה נעלם בפתאומיות? שאלה בדיונית זו הפכה השנה למציאות כאשר מגפת הקורונה (COVID-19) הכניסה מדינות רבות לסגרים ממושכים. דיווחים מרגשים ברשתות החברתיות על "חזרה" של חיות בר לאזורי מחייה מהם הן נעלמו, התבררו בחלקם כלא מדויקים ואף לא נכונים (1). בניגוד, דיווחים על מצוקות של בעלי חיים – כמו קופים בתאילנד שהסתמכו על מקורות מזון של תיירים וכעת נותרו רעבים (2) והחשש מעלייה בציד הבלתי חוקי של קרנפים וחיות אחרות (3) הראו כי התשובות לשאלה זו מורכבות. ובכל זאת, הסגרים סיפקו למדענים הזדמנות נדירה, שעד כה הייתה אפשרית רק במודלים ממוחשבים או במדע בדיוני. מדענים רבים הרימו את הכפפה ויצאו לאזורים ה"נטושים" כדי לחקור את ההשפעות (4).

אחת ההשפעות המשמעותיות של האדם על הסביבה כלל לא דורשת את נוכחות האדם בתוך שטחי המחייה. זיהום רעש הנובע מפעילות של האדם, משפיע על בעלי חיים רבים, ימיים ויבשתיים כאחד. רעשי מנועי הספינות באוקיינוסים, למשל, מגבירים את רמות העקה (stress) של בעלי חיים ימיים (5). ביבשה אלו הם (בין היתר) רעשי מכוניות, רכבות ומטוסים (6). כיצד זיהום רעש משפיע על בעלי חיים יבשתיים? לתקשורת קולית יש תפקיד מרכזי ומשמעותי בעולם החי. אצל ציפורים למשל, שני תפקידים מרכזיים של התקשורת הקולית הם שמירה על נחלה וחיזור. דמיינו מה קורה לציפורים כשרעשי הסביבה ממסכים את הקריאות שלהם. הזמר עמיר לב תיאר את זה יפה באחד משיריו העוסק בגבר המאוהב בידידתו: "תמיד כשאני אומר את האמת אוטובוס עובר ברעש".

חוקרים שחקרו בעבר את הקשר שבין עוצמות הרעש בסביבה ושירת זכרים מהמין (White-crowned sparrow (Zonotrichia leucophry במפרץ סן פרנסיסקו, ניצלו את הסגר שהיה בתחילת השנה ושבו לאזורי המחקר שלהם. במחקר שהתפרסם בכתב העת Science בדקו החוקרים כיצד השפיע הסגר על שירת הציפורים (7). מאחר והם חקרו את הציפורים בעבר, הם יכלו להשוות את ההקלטות מתקופת הסגר לתקופות קודמות. 

בתחילה, הם בדקו את כמות כלי הרכב שנסעו באזור. גשר הזהב בסן פרנסיסקו הוא גשר שהנסיעה בו כרוכה בתשלום אגרה, מה שאפשר לחוקרים לבדוק נתונים על תנועת רכבים מסוף שנות השלושים ועד השנה. אם בתחילת 2020 כמות הרכבים היומית הממוצעת עמדה על כ-110 אלף רכבים, במהלך חודשי הסגר (מרץ-אפריל 2020) הכמות צנחה בעשרות אחוזים ועמדה על כ-30 אלף בלבד, בערך הכמות הממוצעת שנמדדה בשנת 1954. כיצד זה בא לידי ביטוי בעוצמות הרעש? החוקרים השוו את ההקלטות שהיו להם משנת 2016 לתקופת הסגר וראו כי באזורים העירוניים הייתה צניחה של כ-7 דציבלים. דמיינו את עוצמת הרעש שעושה אדם הצורח לידכם לעומת אדם שמדבר בקול רם.

בשנים 2015-2016 החוקרים הקליטו את הציפורים בסביבות עירוניות וכפריות וגילו כי התדר המינימלי בשירה שלהן היה גבוה יותר ככל שרמת הרעש של הסביבה הייתה חזקה יותר. למה? רעשי תחבורה הינם לרוב בתדרים נמוכים. לכן, אם רעשי הסביבה חזקים לא ישמעו שירה בתדרים אלו, מה שפוגע ביכולות ההגנה על הנחלה שלהן או ביעילות שירת החיזור (8). על כן, שינוי התדר המינימלי, ובמקרה הזה הגבהה שלו, יאפשר להן להישמע מעל רחשי הסביבה. אבל, זה מגיע עם מחיר: כאשר מגביהים את התדר המינימלי מצמצמים למעשה את המנעד הקולי. בשירת חיזור זה עלול להיות משמעותי כי האפשרויות שלך מוגבלות. היבט נוסף שבא לידי ביטוי בשירה נקרא אפקט לומברד (The Lombard Effect). זוהי תופעה שבה נאלץ הדובר להגביר את קולו כאשר רעשי הסביבה חזקים- כמו שקורה לנו כשאנחנו מנסים לדבר במועדון עם מוזיקה רועשת (9,10). 

אז ראינו שהזכרים מגבירים את קולם ואף משנים את התדר המינימלי של שירתם בסביבה רועשת. מה אם כן מצאו הפעם החוקרים? כיצד השפיע הסגר על הציפורים? ובכן, מאחר והיה משמעותית יותר שקט הם גילו כי הציפורים פשוט שרו חלש יותר. בעוצמות רעש נמוכות, כפי שנמדדו, הציפורים לא נזקקו לשיר כל כך חזק. בנוסף, התדר המינימלי חזר להיות נמוך ובכך הוא אפשר להם מנעד קולי רחב יותר. התוצאה המפתיעה ביותר הייתה כי למרות שהשירה הייתה חלשה יותר, המרחק שאליו היא הגיעה הוכפל פי שניים!

שנת 2020 הקשה היא גם הזדמנות להצצה נדירה ויוצאת דופן להשפעות של האדם על חיות הבר. מחקר זה הוא סנונית ראשונה, אחריו יגיעו בחודשים ובשנים הקרובות מחקרים נוספים אשר יספקו ידע רחב יותר ואולי אף כלים למעצבי מדיניות של שמירת טבע.

 

 


מקורות:

  1. דיווחים כוזבים של חיות בר שחוזרות לערים, האתר של נאשיונל ג'אוגרפיק
  2. כתבה על קופים מורעבים ברחובות בנגקוק, The Guardian 
  3. ציד קרנפים במהלך תקופת הסגר, מדע גדול בקטנה
  4. הסגרים במהלך הקורונה מאפשרים למדענים לחקור את השפעות האדם על חיות הבר,  COVID-19 lockdown allows researchers to quantify the effects of human activity on wildlife. Nat Ecol Evol, 2020. 
  5. רעשים אנתרופוגנים מגבירים סטרס בבעלי חיים ימיים Do marine mammals experience stress related to anthropogenic noise?." International Journal of Comparative Psychology 20.2, 2007.  
  6. מהם רעשים אנתרופוגנים "Birdsong and anthropogenic noise: implications and applications for conservation." Molecular  ecology
  7. שירת ציפורים במהלך תקופת הסגר (מאמר הנושא של הפוסט) Singing in a silent spring: Birds respond to a half-century soundscape reversion during the COVID-19 shutdown." Science, 2020.
  8. הבדלים בשירות ציפורים בין סביבה רועשת עירונית לסביבה כפרית  Patterns of song across natural and anthropogenic soundscapes suggest that white-crowned sparrows minimize acoustic masking and maximize signal content." PLoS One, 2016:
  9. ציפורים משנות את עוצמות הקול בסביבה רועשת White‐crowned sparrow males show immediate flexibility in song amplitude but not in song minimum frequency in response to changes in noise levels in the field." Ecology and evolution, 2017:
  10. אפקט לומברד The lombard effect." Current Biology, 2011 .  

 

 

מאת:

עופרי איתן

בעל תואר ראשון בקולנוע מאוניברסיטת תל אביב ודוקטורנט בביה"ס לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב. חוקר תנועה והתנהגות ווקאלית של עטלפים וציפורים.

עזרו לנו לצמוח עזרו לנו לצמוח שלחו לחברים שלחו לחברים
Facebook linkedin twitter whatsapp email

לכתבות נוספות



צב ים יבשה

RNA חי, חי וקיים!

אפקט ורטיגו

על השילוש הקדוש של הנגב והערבה

Logo
הצהרת נגישות
  • ראשי
  • תחומי עניין
  • פודקאסט מדברימדע
  • סדרות
  • קצת עלינו
  • צוות העמותה
  • צרו קשר
  • EN

All rights reserved. © Copyright 2025


פרסומות