
ביקור בפארק תמנע גילה מראה עגום של פסולת על גדות האגם המלאכותי
במהלך חג הפסח טיילתי עם משפחתי באזור תמנע, מצפון לאילת. הגעתי למקום מיוחד ומשונה שנראה כאילו נלקח ממערבון הוליוודי ישן - האגם הנעלם. זהו אגם בחלקו הדרום-מזרחי של פארק תמנע, שנוצר באופן מלאכותי באמצע מדבר צחיח. בזמן שצפינו על נווה המדבר המוזר הזה - התחלנו לתהות איך בעצם נוצר האגם הנעלם.
בעבר פעלו באזור מחצבות נחושת, אך הן ננטשו מזמן. האגם נוצר עקב חציבה בקרקע שלאחריה מי התהום עלו והציפו את המקום [1]. אומנם המחצבות אינן פעילות, אבל עדיין יש בסביבתן אבני חול נוביות המכילות נחושת (ראו תמונה) ואפשר לזרוק אותן לתוך מדורה ולראות כיצד הלהבה נצבעת בצבעי כחול-ירוק [2].

אבן חול המכילה נחושת | צילום: שיר טבק
בתקופת החורף והגשמים עולה מפלס המים באגם. למרבה הצער, יש פורעי חוק המנצלים את גובה המפלס כדי להשליך לאגם מכוניות ישנות. הביקור שלנו באגם הנעלם היה לפני הגשמים העזים שירדו במהלך חג הפסח ועל כן מפלס המים היה נמוך כך שניתן היה לראות בבירור כלי רכב הפוכים וחלודים על הטרסות שנוצרו סביב האגם (ראו סרטון).
בהתאם למידע הלא-רב שעלה מחיפוש באינטרנט יחד עם הידע המקצועי שלנו בעמותה - מערכת "מדע גדול, בקטנה" מציעה שלא לרחוץ במי האגם, או לכל הפחות לא להכניס את הראש למים, עקב חשש לנוכחות חומרים כימיים שמקורם בכלי הרכב: חומצה גופרתית מהמצברים, דלק, שמן מנועים וכימיקלים נוספים אשר חלחלו למי האגם ועלולים להיות מסוכנים לאדם ולבעלי חיים.
האגם הנעלם הוא תופעה יוצאת דופן בנוף שנוצרה בשל התערבות יד אדם. כיום, המחצבה מושכת אליה מבקרים וטיילים ובאזור הוצבו שולחנות וספסלים, שירותים וחניון לילה. כמו כן, מצפון לאגם ממוקם אתר ה"נחושתמנע", מרכז המספר את סיפורם של האדם והנחושת בתמנע [3, 4]. נראה שדרושים מאמצים כבירים כדי לשקם את המקום. בתור התחלה - יש לפנות את כלי הרכב המזהמים ובהמשך לאכוף את החוקים בנוגע להשלכה לא מורשית של פסולת ולשמור על האתר נקי ומזמין.
כתיבה וצילום: שיר טבק, סטודנטית לדוקטורט בפקולטה לכימיה בטכניון
עריכה: גליה הלוי שדה
מקורות
[1] היסטוריית האגם הנעלם בתמנע