מי חשב שגושים לא מעוכלים ומכוערים של עצמות ופרווה עשויים להכיל אוצר מדעי?
צְנֵפָה היא גוש של מזון לא מעוכל שעופות פולטים מגופם. רוב העופות בולעים את טרפם שלם או בחתיכות גדולות. הטרף מכיל חלקים מזינים בצד חלקים שהעופות אינם יכולים לעכל, כגון פרווה, שיניים, עצמות, נוצות או שלד חיצוני של חרקים. כדי שלא יצטברו בקיבה, העוף פולט את השאריות הלא מעוכלות דרך מקורו בחבילה קטנה ומהודקת – צנפה.
פליטת הצנפה חיונית לעוף מכיוון שכך הוא נפטר מחומר לא נחוץ, אשר עלול לפגוע במערכת העיכול שלו. לעוף שתי קיבות: קדמית (קיבת הבלוטות) ואחורית (קיבת השרירים). הקיבה הקדמית מפרישה אנזימי עיכול הממיסים את המזון. מכיוון שהצנפה מאוחסנת בקיבה הקדמית וחוסמת באופן חלקי את מערכת העיכול של העוף, אין לו יכולת לבלוע טרף חדש עד שהיא נפלטת. הקיבה האחורית, קיבת השרירים, הממוקמת סמוך למרכז הכובד של העוף, טוחנת את המזון ושוחקת אותו – כתחליף לשיניים, שאין לעוף. יש עופות שאף בולעים אבנים קטנות המסייעות בטחינת המזון.
כל צנפה מכילה שאריות מן הארוחות האחרונות של העוף, וניתן ללמוד ממנה הרבה על תזונתו ועל הרגלי הציד שלו. לכן, אורניתולוגים (חוקרי עופות) וחוקרים אחרים משתמשים בצנפות כדי להבין טוב יותר את האקולוגיה של העופות, ללמוד על מקורות המזון בסביבתם הטבעית ולנטר את בריאותם.
לצנפה יש גם תפקיד במערכת האקולוגית. למשל, צנפות שנפלטות ונופלות על האדמה עשויות לשמש מזון לחרקים ולפרוקי רגליים אחרים, כאשר הם עצמם עשויים להיות מעדן לציפורים קטנות יותר. מדהים לראות מעגל חיים זה!
אז בפעם הבאה שתראו צנפה בשטח, למרות שזהו בעצם קיא ארוז, זכרו שמדובר ביצירת אמנות קטנה וייחודית של ציפור חרוצה, שעוזרת לנו להציץ אל חייה הסודיים.
עריכה: סמדר רבן
מקורות והרחבות
[1] סוגי צנפות של ציפורים שונות
[2] עוד על צנפה