נקבת ארמדיל טטו (Dasypus novemcinctus) ממש לא תופתע אם יבשרו לה "מזל טוב, יש לך רביעייה זהה", שכן זה קורה לה בכל המלטה!
ארמדיל טטו הוא בעל חיים מוזר ומיוחד החי באמריקה הצפונית ובמרכז אמריקה. גופו מכוסה בלוחיות גרמיות המצופות בעור קשה. משקלו של השריון מהווה 16% ממשקלו הכולל של הארמדיל, המגיע ל-5 ק"ג. הוא מצויד בלשון ארוכה ודביקה שבעזרתה הוא צד חרקים ושאר פרוקי רגליים, וגפיו הקדמיים, המצויידים בטפרים, מסייעים לו בציד.
ארמדיל טטו הוא בעל חיים יחידאי (כלומר חי בבדידות, בניגוד לבעל חיים חברתי). בקיץ, בעונת הרביה, הזכרים מחזרים אחר הנקבות ומזדווגים עימן. לאחר ההפריה, התפתחות הביצית המופרית מושהית עד הסתיו, ורק אז היא משתרשת ברחם ומתחילה להתפתח לעובר. זאת בשונה ממה שקורה אצל בני אדם, למשל, כאשר השתרשות הביצית ברחם מתרחשת מיד לאחר ההפריה.
ואז קורה דבר מוזר. העובר, שמורכב כעת ממאות בודדות של תאים, מתפצל באורח מפתיע לארבעה עוברים זהים. זה בדיוק מה שקורה אצל בני אדם כשנולדים להם זוג תאומים זהים (ובמקרים נדירים יותר – שלישייה או רביעייה של יילודים זהים), אלא שאצלנו זה קורה בתדירות נמוכה מאוד, ואילו אצל ארמדיל טטו זה קורה בכל היריון! נציין שלעיתים נולדים פחות מארבעה גורים, בשל כשל בהתפתחות של עובר אחד או יותר.
תופעה זו נקראת Polyembryony, ובה כל עובר מתחלק לשניים או יותר, ויוצר תאומים, רביעיות, ובארמדיל שנים עשר פס (Dasypus hybridus) – אף שמיניות. תופעה זו תועדה במגוון רחב של בעלי חיים בשש מערכות שונות של בעלי חיים, ממיתרנים (שבה נכללים חולייתנים כגון יונקים) ועד פרוקי רגליים (כגון חרקים).
לאחר ארבעה חודשי היריון נולדים במחילה ארבעה תאומי ארמדיל טטו אשר נראים כמו העתקים מוקטנים של הוריהם. ימים אחדים לאחר מכן הם פוקחים את עיניהם. הם נולדים כשהשריון שלהם רך, והוא מתקשה רק כעבור כמה שבועות.
לאחר כשלושה חודשים הם יוצאים מהמחילה לחיים עצמאיים, ובגיל שנתיים בערך הם מתחילים לשחק רביעיות בעצמם 😉 .
מקורות והרחבות
[1] ארמדיל טטו
[2] Polyembryony