
היעלמות מוקדמת של כיסוי הקרח הימי עלולה לפגוע בדובי קוטב
היום (3.3) הוא יום חיות הבר הבין-לאומי הנחגג בפעם השביעית ונועד להעלות מודעות לחיות ולצמחי הבר בעולם. הנושא השנה הוא קיימות עבור כל היצורים החיים על פני כדור הארץ (Sustaining all life on Earth). בנוסף, ביום חמישי האחרון (27.2) חל יום דובי הקוטב העולמי, לכן החלטנו לחבר בין השניים.
קרח ימי הוא חלק בלתי נפרד מחייו של דוב הקוטב (Ursus maritimus) וקשור לפעולות הצייד, הרבייה והתנועה של הדובים ממקום למקום. כאשר נעלם כיסוי הקרח הימי מוקדם מהצפוי, איכות חייהם של הדובים עלולה להיפגע, ואף יכולת הישרדותם.
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת ״Ecological Applications״ מראה כיצד שינויים בכיסוי הקרח הימי משפיעים לרעה על מצבם הגופני של דובי הקוטב ועל מספר הגורים שנולדים להם. המחקר עקב במשך שלושה עשורים אחרי אוכלוסיית דובי קוטב בחוף באפין (Baffin Bay), אזור הנמצא מערבית לגרינלנד ומזרחית לאי באפין. לדובי הקוטב הוצמדו משדרי רדיו שאספו נתונים של מיקומם הגיאוגרפי ועל תנועתם בין 1991 ל-1997, ובין השנים 2009 ל-2015. באותן שנים נערכו גם תצפיות על דובים ונאסף מידע על מצבם הגופני ועל מספר הצאצאים שלהם.
החוקרים גילו, ששטח כיסוי הקרח הימי לא השתנה בשלושים השנים האחרונות. מה שכן השתנה היה התזמון: הקרח הימי נמס מוקדם יותר בעונה וקפא מחדש מאוחר יותר. כך שבממוצע התארכה התקופה ללא קרח ימי ב-12 ימים.
היעדר הקרח הימי גרם לדובים לבלות יותר זמן על היבשה - תופעה שתועדה רבות בשנים האחרונות בקוטב הצפוני (וכתבנו עליה גם בשנה שעברה). בין השנים 1991 ל-1997, בילו דובי הקוטב בממוצע חודשיים על היבשה במהלך הקיץ. מ-2009 והלאה, שהו הדובים שלושה חודשים על היבשה. כלומר כחודש יותר מכפי שתועד בשני העשורים הקודמים.
מעקב אחר מצבם הגופני של הדובים הראה, שכיום ישנם פחות דובים במצב גופני טוב מאד, ויותר דובים במצב גופני רע. בדירוג יורד היו נקבות מבוגרות ללא גורים בדרך כלל במצב גופני טוב, אחריהן זכרים בוגרים, נקבות עם גורים, ולבסוף נקבות תת-בוגרות. נמצא קשר גם בין נסיגת הקרח לבין מספר הגורים: בממוצע היו לנקבות פחות גורים בתחילת שנות ה-2000, לעומת שנות התשעים של המאה הקודמת. הרצת מודלים ממוחשבים עבור שלושת העשורים הקרובים הראתה שמספר הגורים ימשיך לרדת - מה שעלול לפגוע ביכולת הישרדותו של המין שכבר מוגדר על פי הארגון הבין-לאומי לשימור טבע (IUCN) כמין ש״עתידו בסכנה״.
על אף תוצאותיו הפסימיות של המחקר עבור עתיד דובי הקוטב, יש להסתייג ממנו מכמה סיבות.
על פי מחקר אחר שהשווה נתונים של דובי קוטב בחוף באפין בין שנות ה-90 של המאה הקודמת לבין תחילת שנות ה-2000, אוכלוסיית דובי הקוטב שחיה באזור בשנת 2013 מנתה כ-2,800 פרטים. זהו מספר גבוה ממה שהוערך בשנת 2004 (כ-1,500) או 1997 (כ-2,000). בשנת 2010 הוערך שאוכלוסיית הדובים בחוף באפין בירידה, אך כיום מספר הפרטים באוכלוסייה מוגדר כ"כל הנראה יציב".
מצבם הגופני של דובי הקוטב משתנה באופן טבעי במהלך השנה ואף בין העונות. באביב ובתחילת הקיץ, כאשר עדיין יש שכבת קרח ימי ומזון זמין יחסית, מצבם הגופני בדרך כלל טוב. במהלך הקיץ, כאשר שכבת הקרח הימי נעלמת, פונים הדובים אל היבשה בחיפוש אחר מזון. בתקופה הזו הם מסתמכים על השומן שאגרו בגופם, ולכן יש לצפות להידרדרות במצבם הגופני עד להופעתו המחודשת של הקרח הימי. במחקר אמנם נצפה שפחות דובים היו במצב גופני טוב מאד, אבל בסך הכל מרבית הדובים היו במצב גופני טוב. כ-17% מהדובים בשנות ה-90 של המאה הקודמת נחשבו כרזים. אמנם היתה עליה במספר הפרטים הרזים בתחילת שנות ה-2000, אבל מדובר בעלייה של 4% בלבד.
המחקר מציג ירידה במספר הגורים הנולדים עם השנים, אך לא הצליח להוכיח שיש קשר בין מספר הגורים שהצליחו לשרוד ולהגיע לגיל שנה, לבין התארכות תקופת הקיץ ללא קרח ימי – וזהו נתון חשוב יותר מאשר מספר הגורים הנולדים, מכיוון שגורים בני שנה הם בעלי סיכוי גבוה יותר לשרוד.
נקודה משמעותית אחרונה: המחקר לא לקח בחשבון גורמים נוספים כמו למשל מצב אוכלוסיות כלבי הים (המזון החביב על דובי הקוטב) ותפוצתם, תחרות על מזון בין הדובים, מחלות או פציעות, כמו גם עומק השלג באביב, שעלול להקשות על דובים למצוא מאורות של כלבי ים.
המחקר מציג תוצאות באופן חד משמעי על אף שבדק את הקשר בין גורם יחיד (היעלמות הקרח הימי) לבין מספר הגורים ומצבם הגופני של דובי הקוטב. המציאות מורכבת יותר. אוכלוסיית דובי הקוטב העולמית גדלה בעשורים האחרונים על אף היעלמות מוקדמת של הקרח הימי ברחבי הקוטב: בשנות ה-60 של המאה הקודמת הוערך שישנם כ-10,000 דובי קוטב. בשנת 2005 הוערכו כ-22,500 דובי קוטב ובשנת 2015 כ-26,000 דובים.
כך שבינתיים, אפשר לנסות לשמור על אופטימיות.
סרטון יום חיות הבר הבין-לאומי 2020:
מקורות
- המאמר - כיצד השפעות אקולוגיות של שינויי אקלים קשורות לטורפים
- מדוע זה בעייתי להסיק מסקנות משמעותיות מהמאמר
- מפות של תת-אוכלוסיות של דובי קוטב ושמורות טבע בקנדה
- מחקר על פוסה טבעתית בסבאלברד
- דוח של ה-IUCN על דובי הקוטב (1965)
- דוח של ה-IUCN על דובי הקוטב (2005)
- דוח של ה-IUCN על דובי הקוטב (2016)
קריאת נוספת / מידע נוסף
אתר יום חיות הבר הבין-לאומי
יום דובי הקוטב הבין-לאומי
סרטון של גור דוב קוטב מופתע על ידי כלב ים (BBC)
משנה מקום משנה מזל - דובי הקוטב בארכיפלג סבאלברד מבלים יותר זמן על היבשה